Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Ερωτεύτηκε τη γυναίκα της ζωής του όταν αυτή ήταν 9 χρονών....


With his wife, Mercedes, in Bogotá, Colombia—the country of his birth—in 1967, the year he published <em>One Hundred Years of Solitude,</em> which would become a worldwide best-seller.:
With his wife, Mercedes, in Bogotá, Colombia, in 1967

Μια μέρα, ενώ ο Γκαμπίτο καθόταν ήρεμος στο «Γκραν Καφέ» του Καράκας (όπου ζούσε γράφοντας για την εφημερίδα El Momento), κοίταξε το ρολόι του, σηκώθηκε βιαστικά και είπε ότι πρέπει να προλάβει μια πτήση. Τον ρώτησαν πού πηγαίνει έτσι ξαφνικά και αυτός απάντησε: «Να παντρευτώ». Όλοι οι παρευρισκόμενοι σάστισαν, καθώς κανείς τους δεν γνώριζε ότι ο Μάρκες είχε κάποιο δεσμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, την πρώτη φορά που είδε τη Μερσέδες Μπάρτσα, αυτός ήταν δεκαέξι ετών κι εκείνη εννέα. Ακολούθησε ένα πολυετές αλλά διακριτικό φλερτ - τα περισσότερα χρόνια η Μερσέδες αγνοούσε την ύπαρξή του. «Ο Γκαμπίτο με περίμενε να μεγαλώσω», είπε πολύ αργότερα.


Όταν η οικογένειά της μετακόμισε στην Μπαρανγκίγια, ο Μάρκες πήγαινε στο φαρμακείο του πατέρα της μήπως και τη συναντήσει, ενώ το 1950 εγκαινίασε στην εφημερίδα El Heraldo μια καθημερινή στήλη με τίτλο «Καμηλοπάρδαλη» - ήταν αφιερωμένη στη Μερσέδες, η οποία είχε μακρύ και λεπτό λαιμό. Τη στήλη υπέγραφε με το ψευδώνυμο Σέπτιμους, εμπνευσμένος από τον Σέπτιμους Γουόρεν Σμιθ, χαρακτήρα από το «Η κυρία Ντάλογουεϊ» της Βιρτζίνια Γουλφ. 

Gabriel García Márquez y su esposa  Mercedes Barcha Pardo:

Τελικά, βρήκε το θάρρος να της ζητήσει να τον συνοδεύσει σε ένα χορό και αργότερα συμφώνησαν να παντρευτούν, αφού πρώτα η Μερσέδες θα ενηλικιωνόταν και θα τελείωνε το σχολείο. Μεσολάβησαν τα ταξίδια του Μάρκες στην Ευρώπη και τη Βενεζουέλα, αλλά τήρησε την υπόσχεσή του και επέστρεψε για να την παντρευτεί. 

Gabriel Garcia Marquez and his wife Mercedes. Havana,1987 by Helmut Newton.:
Gabriel Garcia Marquez and his wife Mercedes.
Havana,1987 by Helmut Newton.
Έμειναν μαζί όλη τους τη ζωή. Έκαναν δύο γιους, τον Ροδρίγο και τον Γκονσάλο. Το 1981, σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό The Paris Review, ο Μάρκες δήλωσε ότι το μοναδικό πράγμα για το οποίο μετανιώνει στη ζωή του είναι ότι δεν έκανε και μια κόρη.

Gabriel García Márquez con su mujer e hijos. Escritores y también padres. http://www.eraseunavezqueseera.com/2015/03/18/escritores-y-tambien-padres/:
Με τη γυναίκα του και τους δυο γιους του στη Βαρκελώνη, στο τέλος της δεκαετίας του'60


2 σχόλια: